Ouders blijven meest besproken onderwerp bij Awel

16/02/2017

Vandaag publiceerde Awel haar jaaroverzicht

In 2016 voerde Awel 33.253 gesprekken met kinderen en jongeren. Eén op vijf van die gesprekken ging over de relatie tot de ouders, bij de chat zelfs bijna één op de drie. Daarmee blijven de ouders sinds jaren het meest besproken onderwerp bij Awel. De gesprekken gaan over conflict tussen ouders, scheiding, niet kunnen praten met ouders en dergelijke meer. Verbinding met elkaar blijkt, ongeacht de situatie, de belangrijkste vereiste voor een goede band. 

Awel ontwikkelde een tool die kinderen en jongeren kan helpen om met hun ouders in gesprek te gaan. Die tool werd in 2016 door 7241 kinderen en jongeren geraadpleegd. Omdat jongeren ook vaak steun vinden bij elkaar, lanceert Awel deze zomer een peer-to-peerproject op het interactieve forum waarbij de focus ligt op lotgenotencontact.

Minder gesprekken over angst en spanning: het onderzoeken waardTegenover 2015 voerde Awel 5% minder gesprekken met kinderen en jongeren. Toen zorgden vooral de aanslagen in Parijs voor een duidelijke piek in het aantal oproepen. Hoewel de aanslagen niet veel later in eigen land plaatsgrepen, was het effect in maart 2016 aanzienlijk kleiner en bij de aanslagen in Nice van juli 2016 en in Berlijn van december 2016 zag Awel helemaal geen effect meer in de gesprekken aan de hulplijn.

Het kan dat jongeren gewend zijn geraakt aan het voorvallen van aanslagen dicht bij huis. Mogelijk zijn ouders, scholen en leeftijdsgenoten intussen ook beter voorbereid om kinderen en jongeren met vragen hierover op te vangen. 'Angst en spanning’ was al een vaste gast in de top 10 van gespreksonderwerpen bij Awel voordat aanslagen dichter bij huis voorvielen. We kunnen daarom vermoeden dat het aandeel van de aanslagen in de cijfers niet alleen tijdelijk maar ook beperkt is. Begin 2018 wil Awel uitsluitsel kunnen geven op basis van een grondige studie van gesprekken geregistreerd onder ‘angst en spanning’.
 
Website blijft drukbezocht
Jongeren die zelf geen vraag durven, willen of kunnen indienen, komen ook goed op de website awel.be terecht en lezen er wat Awel en leeftijdsgenoten zeggen. Awel.be telde in 2016 maar liefst 1.736.030 bezoeken, een toename met 7% tegenover vorig jaar.

Ontdek hier alle cijfers van Awel in 2016.

Bron: persbericht Awel